ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Μάθετε επιπλέον

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Χειρούργος οδοντίατρος Σπυριδόπουλος Αναστάσιος

  • Όλοι γνωρίζουμε ότι η ζάχαρη καταστρέφει τα δόντια προκαλώντας την τερηδόνα. Αυτό όμως που είναι η κρίσιμη παράμετρος, που συχνά αγνοούμε, είναι ότι κάποιος που καταναλώνει 3 φορές την ημέρα ζάχαρη έστω και πολύ μικρή ποσότητα βλάπτει περισσότερο τα δόντια του από κάποιον που θα καταναλώσει μια φορά την ημέρα διπλάσια ή και τριπλάσια ποσότητα ζάχαρης. Επομένως αυτό που λέμε το << τσιμπολόγημα >> είναι ό,τι χειρότερο στο θέμα της στοματικής υγιεινής. Τελικά αυτό που μετράει είναι η συχνότητα και όχι η ποσότητα.

Πρακτικά αυτό που συμβαίνει είναι ότι κάθε φορά που τρώμε έστω και μικρή ποσότητα ζάχαρης, αμέσως μετά γίνεται επίθεση οξέων που προκαλούν τερηδόνα για περίπου 20 λεπτά. Μετά τα 20 λεπτά το στόμα μας ισορροπεί την κατάσταση. Επομένως είτε καταναλώσουμε μικρή , είτε μεγάλη ποσότητα ζάχαρης η επίθεση των οξέων είναι πρακτικά η ίδια σε αυτά τα 20 πρώτα λεπτά μετά το τέλος του φαγητού μας. Φανταστείτε λοιπόν κάποιον να καταναλώνει ένα φλιτζάνι καφέ με λίγη ή πολύ ζάχαρη και κάθε 20 λεπτά να πίνει μια γουλιά. Το στόμα του δεν ηρεμεί για όσο χρόνο αυτός πίνει τον καφέ του. Ή αντίστοιχα ένα παιδί να τρώει κάθε 20 λεπτά σνάκ με ζάχαρη.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε;

Η λύση δεν είναι σίγουρα να στερηθούμε τα γλυκά. Υπάρχουν τρόποι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τη βλαπτική επίδραση στα δόντια.

 

  1. Φροντίζουμε να τρώμε ζάχαρη ΜΙΑ φορά την ημέρα και όχι κάθε μέρα.

  2. Αυτό είναι καλύτερα να γίνεται ΜΕΤΑ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ. Ο λόγος είναι ότι όταν τρώμε το φαγητό εκκρίνεται σάλιο που βοηθά τα δόντια. Έτσι όταν θα φάμε και το γλυκό, αυτό γίνεται σε περιβάλλον υψηλής ποσότητας προστατευτικού σιέλου.

  3. Αν είμαστε σπίτι φροντίζουμε να πλύνουμε ΑΜΕΣΩΣ μετά τα δόντια. Αν είμαστε έξω τότε μασούμε ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ για 20 λεπτά. Ο λόγος είναι ότι με τη μαστίχα εκκρίνεται πάλι προστατευτικό σάλιο.

  • Στη στοματική υγιεινή βοηθά η κατανάλωση μήλων και πορτοκαλιών. ΌΧΙ Ο ΧΥΜΟΣ τους αλλά οι ίνες των φρούτων αυτών. Επομένως αφού καθαρίσουμε τη φλούδα τρώμε μήλα και πορτοκάλια κάθε μέρα.